2019 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa. Juni, juli en augustus stonden garant voor hittegolven. Warmterecords sneuvelden dag na dag. En als we de wetenschap mogen geloven, kondigt komende zomer zich ook aan als bloedheet. En dus zijn er twee opties: puffen tot je erbij neervalt of een airco laten plaatsen.
Hoe duur is airconditioning? Het is veruit de meest gestelde vraag. En het antwoord is simpel: niet duur als je kijkt wat je ervoor in de plaats krijgt. Of beter: wat het je oplevert.
Airco is in feite een warmtepomp: in de zomer koelt ze de lucht in je huis af door de warmte naar buiten te pompen. Maar in de winter kan je dat proces omdraaien.
De prijs voor een airco is afhankelijk van het type dat je kiest. Je kan over een airco beschikken vanaf 2.500 euro.
De tijd dat een airconditioning energie vreet, is gedaan. Vandaag zijn er zuinige toestellen op de markt die je bovendien perfect op zonnepanelen draaien. Een airco werkt ook snel: je moet dus weinig energie verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.
Een uurtje de airco opzetten in je slaapkamer kost gemiddeld 14 cent. Een bloedhete zomer waarop je airco vijftig dagen van ‘s morgens tot ’s avonds draait, kost je dus zo’n 55 euro.
Zo doe je het nu waarschijnlijk: je radiator boven staat aan en werkt op je centrale verwarming. Als je airconditioning laat plaatsen, dan kan je die ook inzetten om je ruimtes boven te verwarmen. Enkel als het nodig is.
Die enkele momenten dat je je airco aanzet, zijn goedkoper dan je verwarming te laten aanstaan. De kosten die je daarmee bespaart, betalen je installatie terug.
Een beetje domotica in huis maakt je leven makkelijker. Vandaag kan je je airco met je smartphone bedienen, waar je je ook bevindt. Je kan dan je airco al aanzetten als je vertrekt op je werk. Zo kom je thuis in een heerlijk koel huis.
Bediening via een app is beschikbaar bij de betere airco’s.
Wil je thuis ook een airco laten plaatsen? Vraag dan hier eerst je gratis offerte.
De tijd dat een airconditioning energie vreet, is gedaan. Vandaag zijn er zuinige toestellen op de markt die je bovendien perfect op zonnepanelen draaien.