Het coronavirus sloeg al hard toe: gezondheid, economie en samenleving kregen rake klappen. En toch is er ook een positief effect: het klimaat herademt. Sinds ons land op 13 maart middernacht op slot ging, blijven de files uit en ligt de luchtvaart stil. Twee van de grootste vijanden van schone lucht. Maar welke impact heeft het coronavirus nog op ons klimaat?
Wuhan was eind vorig jaar de eerste regio waar het coronavirus de kop opstak. De impact van het virus op het klimaat was dus ook hier als eerste te merken.
In de eerste twee maanden van dit jaar produceerde de Chinese industrie 13,5 procent minder dan vorig jaar. En dus was er minder (fossiele) energie nodig. Goed voor een daling van 25% van de CO2-uitstoot.
Dat de economie rake klappen krijgt, is duidelijk. Veel bedrijven liggen – of lagen – weken plat. En die moeten straks één voor één terug uit het dal klimmen. De vraag is hoe ze dat gaan doen.
Na de bankencrisis van 2008 bleek het niveau van de CO2-uitstoot al snel terug op het oude niveau. Het Internationaal Energieagentschap deed al een oproep om de groene transitie niet uit het oog te verliezen als de economie terug aanzwengelt. Nu is namelijk hét moment.
Zeker de luchtvaartsector zit in zwaar weer. Zonder steunmaatregelen lijkt de sector voor een hele zware periode te staan. De overheid zou een handje kunnen helpen door er bijvoorbeeld duurzame voorwaarden aan te koppelen. Want laat ons eerlijk zijn: echt groen is die luchtvaart nog niet.
Files zijn één van de grote boosdoeners als het over het klimaat gaat. Om je een idee te geven: een maand lang een kwart minder auto’s op de baan bespaart driekwart miljoen ton CO2.
Door de coronacrisis sta je vandaag nergens meer stil. Dat komt natuurlijk omdat veel mensen thuiswerken – of erger: verplicht thuis zijn. Maar het punt is wel: thuiswerken werkt. Dat heeft ondertussen elk bedrijf door. Hopelijk zien veel werkgevers deze crisis als een geslaagde test en laten ze hun medewerkers straks één of verscheidene dagen per week van thuis werken. Zeker als alle kinderen straks terug gewoon de hele dag naar school gaan.
Ja, er zijn ook nadelen aan de coronacrisis voor het klimaat. Door de dalende olieprijzen zou het wel eens interessanter zijn om nog even verder te doen met fossiele brandstoffen. De Europese boetes op CO2 zijn eveneens gedaald. Ook dat helpt dus niet.
Laat ook uw energiefactuur herademen: neem contact met Planet-eco en ga voor gratis energie
Het coronavirus sloeg al hard toe: gezondheid, economie en samenleving kregen rake klappen. En toch is er ook een positief effect: het klimaat herademt.