Terwijl de Belgische politiek minder begaan lijkt met het klimaat, was het Poolse Katowice afgelopen maand gaststad voor de klimaattop Cop24. Maar liefst tweehonderd landen debatteerden over de toekomst van onze planeet. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Iedereen weet ondertussen dat fossiele brandstoffen één van de oorzaken zijn van de klimaatopwarming. Helaas zijn er nog altijd landen die dat niet beseffen. Gastland Polen is zo’n land. Zij zijn in grote mate afhankelijk van steenkool en weigeren nog altijd om die energiebron op te geven. Foei – of zoals ze ginder zeggen: niegrzeczny.
Aha, de frank is gevallen. Studies tonen aan dat hernieuwbare energie en duurzame technologie zorgen voor meer jobs. En dat is een win-winsituatie: de welvaart stijgt, de klimaatopwarming daalt.
Het klimaatpanel van de VN had op vraag van de aanwezige landen een rapport gemaakt. De vraag: wat gebeurt er als onze planeet gemiddeld zo’n 1,5°C opwarmt? Ondanks duidelijke signalen dat de uitstoot met bijna 45% omlaag moet, is het rapport niet aanvaard.
Als er iets duidelijk was op de klimaattop, dan is het wel dat elk land een ander klimaatdoel heeft. Daardoor ontstaat er enorme kloof tussen landen. En kan je dus moeilijk afspraken maken. Onbegrijpelijk eigenlijk, gezien het klimaat naar ons gevoel juist geen grenzen heeft.
De hamvraag: hebben we nu eigenlijk al vooruitgang geboekt sinds de eerste klimaattop in 1995? Wel, ook daar kunnen we kort over zijn: neen. In Katowice bleek nogmaals dat het parcours al 23 jaar hobbelig is.
Afgelopen zomer kreeg de vijftienjarige Greta Thunberg wereldwijd maar liefst 20.000 studenten op de been. Zij mocht komen spreken op de klimaattop. Ze uitte haar frustraties over de laksheid van sommige landen en maakte duidelijk dat de jonge generatie die houding meer dan beu is.
Hoop doet leven. Wel, de high ambition coalition moet een beetje hoop geven. Dat is een coalitie van landen die beloven om tegen 2020 met betere beloftes te komen om de klimaatopwarming sneller aan te pakken. Jammer dat België ook hierin niet wil meestappen.
Kortom: in afwachting van een duidelijk signaal van ons land, blijven wij bij Planet-eco gewoon verder zorg dragen voor onze planeet. Benieuwd hoe interessant duurzame energie voor jou is? Kijk eens op planet-eco.be.
De hamvraag: hebben we nu eigenlijk al vooruitgang geboekt sinds de eerste klimaattop in 1995? Wel, ook daar kunnen we kort over zijn: neen. In Katowice bleek nogmaals dat het parcours al 23 jaar hobbelig is.