Sinds er sprake is van een digitale meter is er al heel wat over geschreven, gepalaverd en zelfs gevloekt. Planet-eco zet de feiten op een rij: is een digitale meter verplicht? Kan je ‘m weigeren? En hoe zit dat als je zonnepanelen hebt? Lees even mee.
De traditionele meter zoals je die vandaag kent, is eigenlijk redelijk beperkt. In het beste geval heb je een dag- en nachtmeter en kan je zelf je meterstanden doorgeven. En daar stopt het.
Enter de digitale meter. Die registreert je gas- en elektriciteitsverbruik vanop afstand en stuurt je meterstanden direct door naar je netbeheerder. Handig, maar een digitale meter doet nog veel meer.
Hij geeft je een veel beter zicht op hoeveel gas en elektriciteit je wanneer precies verbruikt. Of wanneer de energie het goedkoopst is. Je kan zelfs kiezen om vanaf nu alleen je werkelijke verbruik te betalen – in plaats van het traditionele voorschot. In sommige gevallen is dat veel voordeliger.
Benieuwd of dat voor jou ook zo is? Doe een simulatie op de site van de VREG.
Bij wie zonnepanelen heeft, brak de laatste jaren meermaals het koud zweet uit. Even was er sprake dat de terugdraaiende teller zou verdwijnen met een digitale meter.
Ondertussen weten we beter: de wetgeving is aangepast en iedereen die nog vóór eind 2020 zonnepanelen laat plaatsen zit de komende 15 jaar safe. De teruglopende meter blijft behouden.
En wat nadien? Vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief systeem om de investering in zonnepanelen rendabel te houden.
Neen, hij is verplicht in heel Vlaanderen. Maar waarom zou je ‘m wíllen weigeren?
Je krijgt inzicht in je energieverbruik. Je springt slimmer om met je energie. Je zet alleen de wasmachine aan als de energie het goedkoopst is. En, en, en… je teller blijft terugdraaien – enfin, voorlopig dan toch.
Wil je weten wat de impact van zonnepanelen én een digitale meter is op jouw energiefactuur? Maak dan hier een afspraak met een adviseur van Planet-eco.
Hij geeft je een veel beter zicht op hoeveel gas en elektriciteit je wanneer precies verbruikt.