Vadertje Staat denkt aan je portemonnee. Wie vandaag bouwt, moet van de overheid flink isoleren. Allerhande subsidies en een besparing op lange termijn moeten je motiveren om duurzaam te bouwen. Vaak gebruikt de laatste jaren is de geothermische warmtepomp. Maar is dat de investering waard? En kan iedereen met een nieuwbouw zo’n pomp zetten? Je gids van dienst: Planet-eco.
In het kort: je gebruikt de natuurlijke warmte van de aarde om je woning te verwarmen.
In het lang: een geothermische warmtepomp pompt koude vloeistof in de grond, de aarde warmt die vloeistof op en via een buizensysteem: de toegevoegde energie wordt gebruikt om je woning te verwarmen.
Belangrijk als je de warmte van de grond wil gebruiken, zijn – en je hoort ons al komen – grondboringen. En die zijn iets makkelijker bij een nieuwbouw omdat je daar vaak nog plaats genoeg hebt om verticaal en horizontaal te manoeuvreren.
Niet onbelangrijk: zo’n grondboring heeft een hoger prijskaartje dan de installatie van een klassieke lucht/water-warmtepomp. Maar het hogere rendement achteraf is die investering meer dan waard.
Als je je nieuwbouwwoning goed isoleert, heb je meestal voldoende met een warmtepomp van 6 à 8 kW. Natuurlijk zijn er verschillende soorten op de markt. Veel hangt ook af van de grootte van je woning, met hoeveel je er woont en hoeveel budget je hebt natuurlijk. Vraag daarom zeker eerst advies en een offerte bij Planet-eco.