Wekken je zonnepanelen te veel stroom op? Dan kan je in Vlaanderen sinds 1 juli je stroomoverschot delen met familie en vrienden. En dat is ook goed nieuws voor wie geen zonnepanelen heeft. Zo kan iedereen genieten van de gratis energie van de zon.
Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan weet je dat zelfverbruik de gouden regel is. Zonder thuisbatterij ligt het zelfverbruik van een gemiddeld gezin op 30%. Dat wil zeggen dat 70% terug op het net vliegt – tegen een lage vergoeding.
Sinds kort kan je dus je overtollige stroom delen met één iemand anders: een buur, een vriend, een familielid. Ook een eventueel buitenverblijf is een optie.
Je mag die overschot verkopen tegen een afgesproken prijs die hoger ligt dan de vergoeding van je leverancier. Of je kan het overschot gewoon wegschenken en zo de energiefactuur van een vriend of buur verlagen.
De belangrijkste voorwaarde: op dit moment moet je allebei klant zijn bij dezelfde leverancier. In 2023 vervalt die verplichting.
Verder heb je allebei een digitale meter nodig en moet je bij je leverancier “Meetregime 3” aanvragen. Zo kan Fluvius elk kwartier je meter uitlezen en die waarden één keer per maand aan je leverancier bezorgen. Tot slot meld je op mijn.fluvius.be dat je je overtollige energie wil doorverkopen.
Neen. Vandaag bieden enkele Engie, Eneco en Luminus die optie aan. Vraag wel even na of er extra kosten aan energiedelen verbonden zijn. Vaak gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige administratieve kost om het nieuwe meetregime in te stellen.
Nog vragen over energiedelen? Dan verwijzen we je graag naar dit complete overzicht van de VREG.
Ook de meest kwetsbaren hebben recht op zonne-energieWie al een sociaal energietarief krijgt, heeft vaak geen centen om zonnepanelen te laten plaatsen. In Mechelen start het gemeentebestuur daarom met een proefproject in de sociale woonwijk Otterbeek. Een primeur volgens burgemeester Bart Somers: een burgercoöperatie betaalt de 729 zonnepanelen op de 70 sociale woningen. De energie verdeelt Fluvius automatisch onder alle huurders. Hun energiekost zal daardoor lager liggen dan het sociale tarief dat ze vandaag betalen. |
De belangrijkste voorwaarde om vandaag aan energiedelen te doen: je moet allebei klant zijn bij dezelfde leverancier. In 2023 vervalt die verplichting.