Wie in Vlaanderen zonnepanelen legt, betaalt automatisch een recyclagepremie. Dat is goed nieuws, want dat betekent in principe dat je zonnepanelen kan recycleren. Zeker nu de verkoop van zonnepanelen de laatste jaren een enorme boost kende, is het goed om structureel na te denken over recyclage. Maar hoe zit dat juist? Is elk onderdeel recycleerbaar? En wie regelt dat dan allemaal? Een kort overzicht.
Groene stroom is één ding. Maar als je zonnepanelen zijn opgebruikt, wil je ze niet gewoon op de afvalberg dumpen. En dus besliste Europa in 2007 – terecht – dat we oude en defecte zonnepanelen konden recycleren.
In een zonnepaneel zitten verschillende materialen bij elkaar. Denk aan glazen platen, aluminium kaders, silicium in de zonnecellen en koper in alle elektronische aansluitingen. Eén voor één materialen die niet alleen heel waardevol zijn, maar die je ook perfect kan recycleren.
✓ Van het glas maken gespecialiseerde bedrijven opnieuw glasvezels, glazen flessen, bokalen…
✓ Het koper en aluminium smelten ze en gaat opnieuw de productieketen in als grondstof
✓ Het silicium uit de zonnecellen gebruiken ze in nieuwe fotovoltaïsche cellen of in onderdelen van elektronische apparaten.
Er bestaan ook zonnepanelen met cadmium. Die moet je terugsturen naar de producent. Deze recycleert ze dan volgens een aparte methode.
Het recycleren gebeurt door je installateur of fabrikant. Zij halen je omvormer op en brengen ‘m tot bij erkende recyclagecentra.
Als we één ton zonnepanelen recycleren, stoten we gemiddeld zo’n 1,2 ton CO2 mínder uit. Dat is ongeveer wat 13.500 stadswagens elke kilometer samen uitstoten. Om nog maar te zwijgen over alle CO2 die je bespaart door je energie op te wekken via zonnepanelen.
Net door die dubbele impact op het milieu voorspellen experts nog altijd een… euhm, zonnige toekomst voor zonnepanelen: ze produceren enerzijds groene stroom, anderzijds kan je ze zo goed als volledig recycleren.
Ook zin in écht groene stroom? Vraag vrijblijvend een offerte aan Planet-eco.
Ja, maar hoe zit dat dan met die digitale meter? Dat lees je hier.
Als we één ton zonnepanelen recycleren, stoten we gemiddeld zo’n 1,2 ton CO2 mínder uit. Dat is ongeveer wat 13.500 stadswagens elke kilometer samen uitstoten.