Op 1 juli voert Vlaanderen het zogenaamde capaciteitstarief in. Dat is een nieuwe berekening om – vooral – huishoudens met een digitale meter een eerlijker tarief aan te rekenen. Maar wat betekent het precies? En wat is het gevolg voor je energiefactuur? Een overzicht.
Vandaag bestaat je energiefactuur uit drie delen: de energiekost, de heffingen en het nettarief. Dat laatste betaal je voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Wat jij exact moet betalen hangt af van het aantal kWh dat je per jaar van het net haalt. Omgerekend gaat het voor een gemiddeld gezin over zo’n 40% van je totale factuur.
In juli verandert dat nettarief in een capaciteitstarief: wat je moet betalen hangt dan af van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt.
Het doel van het capaciteitstarief is het vermijden van een overbelasting van het elektriciteitsnet. Terwijl de distributiekosten vandaag afhankelijk zijn van je verbruik, zal dat verbruik straks nog maar voor 20% meetellen. De rest hangt af van je verbruikspieken. Maar om die te meten, heb je dus een digitale meter nodig.
Ja. Heb je nog geen digitale meter, dan berekent je distributiebeheerder je tarief op basis van een vaste verbuikspiek van 2,5 kW. Dat komt overeen met de minimale bijdrage die gezinnen met een digitale meter betalen.
In deze video legt de VREG alles uit over het nieuwe capaciteitstarief https://www.youtube.com/watch?v=XCfXMPpaT4Y
Volgens de VREG zou de invoering van het capaciteitstarief bij de helft van de gezinnen zorgen voor een daling van de energiefactuur. Bij de andere helft verwachten ze een stijging van 10%.
Het geheim voor een zo laag mogelijk capaciteitstarief? Je verbruik spreiden. Als je op hetzelfde moment je auto oplaadt én de batterij van je elektrische fiets én je wasmachine laat draaien, dan heb je meer capaciteit nodig en zal je verbruikspiek dus hoog liggen.
>> Bereken je persoonlijk impact met deze simulator
✓ Spreid je elektriciteitsverbruik
Laat zo weinig mogelijk energieverslindende toestellen tegelijk draaien.
✓ Gebruik een energiemonitor
Zorg dat je weet wanneer je verbruikspiek de hoogte in gaat.
✓ Installeer zonnepanelen
Zo kan je je toestellen laten draaien als je zonnepanelen het meest opbrengen. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe lager je capaciteitstarief.
✓ Installeer een thuisbatterij
Wat je zonnepanelen te veel produceren, sla je op in een thuisbatterij. Als je dan toch verschillende toestellen tegelijkertijd aanzet, kan je je verbruikspiek afvlakken door je eigen energie te verbruiken.
✓ Laad je wagen traag op
Snel laden is comfortabel, maar je vraagt ook veel capaciteit van het net. Als je je wagen ’s nachts traag laat opladen, spreid je je verbruik en ligt je capaciteitstarief dus ook lager.
Heb je nog vragen over het nieuwe capaciteitstarief?
Stel ze aan één van onze adviseurs.
Snel laden is comfortabel, maar je vraagt ook veel capaciteit van het net. Als je je wagen ’s nachts traag laat opladen, spreid je je verbruik en ligt je capaciteitstarief dus ook lager.