Voor alle duidelijkheid: dat zijn niet onze woorden, maar die van de Europese Commissie. Eind vorig jaar analyseerde ze de klimaatplannen van elke lidstaat. Het oordeel over het Belgische plan was duidelijk: niet ambitieus genoeg. Vooral op het vlak van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie schiet ons land te kort, klinkt het. Wij doken in het plan en vonden drie verbeterpunten.
Op dit vlak scoort ons land relatief goeie punten. De ambitie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 35% beantwoordt op zich wel aan de Europese norm. Maar zoals het in België wel vaker gaat, is elke deelstaat verantwoordelijk voor zijn eigen uitstoot.
Volgens de berekeningen zal Brussel 39,4% minder uitstoten en Wallonië 36,8%. Vlaanderen zit onder die Europese norm met maar 32,6% minder uitstoot. Het rekent nu op technologische innovaties om toch het doel van 35% te halen.
In 2030 wil België 17,5% van de energie uit hernieuwbare energie halen. Maar Europa legt die lat veel hoger. Uit de nieuwe richtlijn die recent verscheen, wil Europa dat elke lidstaat voor 32% op hernieuwbare energie draait.
België heeft dus nog wat inhaalwerk. Nochtans zeggen experts dat 2021 een goed jaar is voor hernieuwbare energie. Zonne-energie zou groeien met 30%. En de kostprijs van waterstof zou dalen met 40%.
Ook hier is ons land weinig ambitieus. Hernieuwbare energie is goed, maar nóg beter is minder energie verbruiken. Europa wil de komende tien jaar het energieverbruik in de lidstaten met ruim een derde verlagen. Uit het oordeel van de Europese Commissie moet België op dat vlak beter zijn best doen.
De conclusie is dus simpel: Planet-eco blijft mee verder bouwen aan een schonere planeet. Want met elke duurzame oplossing die we plaatsen, verlagen we de CO2-uitstoot en zorgen we voor propere energie.
Maak nu een afspraak voor de plaatsing van zonnepanelen, thuisbatterij, zonneboiler of warmtepomp.
Graag een andere energieoplossing op maat? Check hier alle opties.
Eind vorig jaar analyseerde de Europese Commissie de klimaatplannen van elke EU-lidstaat. Het oordeel over het Belgische plan was duidelijk: niet ambitieus genoeg.