Hoewel we niet zo’n extreem zonnige zomer hadden, lag de hoeveelheid geproduceerde zonne-energie nog nooit zo hoog. Uit recente cijfers van het internationaal energieagentschap (IEA) staat België met 698 wattpiek per inwoner zelfs op een vierde plaats wereldwijd – na Australië, Nederland en Duitsland. En toch gaapt er een gigantische kloof tussen installatie en productie.
In het nieuwe onderzoeksrapport besluit het IEA dat de productie van zonnepanelen elk jaar verder uit elkaar groeit met het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Dat komt in de eerste plaats door de fel verbeterde productiecapaciteit.
Er gingen niet alleen nieuwe fabrieken open, ook zonnecellen presteren vandaag beter. De omzetting van zonne-energie naar stroom gebeurt daardoor een pak efficiënter. Volgens berekeningen zaten we vorig jaar op een wereldwijde reële productiecapaciteit van 500 gigawattpiek.
Tegelijk hebben allerlei maatregelen van overheden wereldwijd voor een rush op zonnepanelen gezorgd. Alleen al in ons land kon én kan je lang genieten van premies, subsidies en een btw-verlaging op zonnepanelen. Daardoor steeg de vraag. Maar de productie steeg nóg sneller.
Bovendien gaan zonnepanelen door die verbeterde productie langer mee. Ook die evolutie deed de vraag naar zonnepanelen dalen. Daardoor zit je vandaag met een potentiële productiecapaciteit die tot vier keer hoger ligt dan het aantal effectief geïnstalleerde zonnepanelen.
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan is ondertussen bijgesteld. De Vlaamse regering wil in 2030 naar een groei van 500 megawatt zonne-energie per jaar. In vergelijking met het klimaatplan van 2019 is dat een verhoging van 12 procent. Tegen 2030 zouden we dan een totaal vermogen van 8,9 gigawatt moeten bereiken.
Maar hoe gaat ze dat plan uitvoeren? Alvast niet met nieuwe subsidies op zonnepanelen, zegt de regering. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt de steun voor bedrijven en burgers die zonnepanelen laten plaatsen. De terugverdientijd voor zonnepanelen ligt namelijk laag genoeg om geen premies meer te moeten krijgen.
De overheid zet wel nog tot eind 2024 in op MijnVerbouwpremie, een globale premie voor dak- en buitenmuurisolatie en werken aan vloeren, ramen, deuren, elektriciteit en sanitair. Ook zonnepanelen hebben in die renovatieplannen hun plaats en dus is de overheid overtuigd dat de schrapping van de subsidies op zonnepanelen de verkoop niet zal afremmen.
Nog geen zonnepanelen? Vraag hier je offerte.
De Vlaamse regering wil in 2030 naar een groei van 500 megawatt zonne-energie per jaar. In vergelijking met het klimaatplan van 2019 is dat een verhoging van 12 procent.