Zonneboilers, zonnepanelen, zonnecollectoren. Alles wat op zon werkt, doet je energiefactuur dalen. Maar is zo’n zonneboiler de investering eigenlijk wel waard? Hoe haal je nu het beste rendement uit de zon? En vooral: hoe bespaar je zo veel mogelijk op je energiefactuur?
Een zonneboiler is een energiezuiniger alternatief voor je klassieke boiler of verwarmingsketel. De reden daarvoor is heel simpel: je moet niet stoken om je water te verwarmen. Met een zonnecollector haal je de warmte uit de zon. Die warmte gebruik je dan om het water in je leidingen te verwarmen. Op jaarbasis bespaar je zo maar liefst 60% op je energiefactuur voor sanitair warm water.
Kan je een zonneboiler ook gebruiken als het bewolkt is? Jazeker. Je zonneboiler vangt immers niet alleen rechtstreeks zonlicht op, maar ook zogenaamd diffuus licht. Als er wolken voor de zon hangen, blijft je zonneboiler dus warmte opnemen.
Natuurlijk is de prijs van een zonneboiler afhankelijk van het volume dat je wil. Reken voor een gezin van vier op zo’n 5.000 euro. Al moet je dat bedrag natuurlijk niet helemaal zelf ophoesten: bij je netbeheerder heb je recht op een subsidie tot 40% van het geïnvesteerde bedrag! Ook sommige gemeentes en provincies geven een premie. En als je in het Vlaams Gewest woont, maak je bovendien kans op een verbeteringspremie. Kortom: een zonneboiler is een investering die je relatief snel terugverdient.
Wist je dat je een zonneboiler ook kan combineren met zonnepanelen? Als je op lange termijn voor de meest duurzame oplossing wil gaan, dan kies je dus het best voor beide. Met de zonneboiler verwarm je je huis en water. Met de zonnepanelen wek je gratis elektriciteit op. De zon kan dus dubbel effect hebben op je energiefactuur!
Wil je ook graag minder betalen voor je energie? Planet-eco bekijkt wat voor jou de meest rendabele oplossing is. Tot en met 30 november geniet je nog van extra voordelen bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen en zonneboiler. Kijk op www.planet-eco.be voor meer info.
Je zonneboiler vangt immers niet alleen rechtstreeks zonlicht op, maar ook zogenaamd diffuus licht.