De energiemarkt staat onder druk, dat is het minste dat je kan zeggen. Eerst was er de coronacrisis, daarna kwam de oorlog in Oekraïne. En dat heeft jammer genoeg een invloed op je factuur. Vooral wie op gas verwarmt, zag zijn factuur het laatste jaar bijna verdubbeld (!). En dus zetten we graag nog even enkele goedkopere alternatieven op een rij.
“We lopen niet warm voor de warmtepomp”, kopte VRT NWS nog in mei. In amper een derde van de Vlaamse nieuwbouwwoningen staat vandaag een warmtepomp.
Nochtans is een warmtepomp de perfecte manier om je energiefactuur te doen dalen. Dat komt omdat ze heel efficiënt warm water aanmaakt. Combineer ze met vloerverwarming en je hebt een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Ook muur- en plafondverwarming behoren tot de opties.
Daarnaast is een warmtepomp ook een milieuvriendelijke manier van verwarmen. 80% van haar energie haalt ze uit de omgeving: de grond, de lucht of het water. Ook dat lage energieverbruik zorgt voor een lagere energiefactuur.
Verbod op aardgas in 2026Denk je toch aan een gascondensatieketel? Ter herinnering: in 2026 is het gedaan met gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen. De Vlaamse regering maakt werk van haar klimaatplan en wil – terecht – af van fossiele brandstoffen. Zo is ook de stookolie sinds dit jaar verboden in nieuwe woningen. |
Met zonnepanelen haal je stroom uit de zon. Met een zonneboiler haal je er warm water uit. Opnieuw op een milieuvriendelijke manier. Via zonnecollectoren gebruik je de warmte van de zon om je sanitair water op te vangen.
Die gratis warmte van de zon zorgt dat je geen gas of elektriciteit moet gebruiken om je water op te warmen. En dat betekent: een lage gas- en energiefactuur.
Wacht niet af wat de gasprijs doetDe beste manier om hoge gasfacturen te vermijden: zorg dat je in je huis onafhankelijk bent van gas. Of toch zoveel mogelijk. Vraag daarom vandaag nog een offerte voor een warmtepomp of zonneboiler. |
De gratis warmte van de zon zorgt dat je geen gas of elektriciteit moet gebruiken om je water op te warmen. En dat betekent: een lage gas- en energiefactuur.