Vorige maand kopte De Tijd dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij stilaan rendabel is. De Vlaamse premie van maximum 3.200 euro en de besparing op je energiefactuur maken deze investering zo interessant. En dat maakt het meer dan de moeite waard om over na te denken. De technologie is niet nieuw: in Duitsland werden er al meer dan 200.000 geplaatst!
✓ Dé manier om je onafhankelijk te maken van de stijgende elektriciteitsprijs!
In feite is een thuisbatterij niet meer of niet minder dan een grote batterij voor een slim elektriciteitsverbruik in je woning.
✓ Gebruik tot 50% méér van je zelfopgewekte stroom
Met je zonnepanelen gebruik je niet direct alle stroom die je opwekt. In realiteit gebruik je zelfs maar zo’n 25%. De rest stuur je terug naar het net. Als je dan ’s avonds stroom nodig hebt, moet je die opnieuw van het net halen – en ervoor betalen. Dat is allesbehalve handig. Maar met een thuisbatterij counter je dat probleem: alle stroom die je opwekt en niet gebruikt, hou je bij op die batterij. Je zogenaamde zelfverbruik kan zo stijgen tot 75%.
✓ Krijg in 2021 nog een premie tot 3.200 euro
Eerlijk is eerlijk: een thuisbatterij is een interessante investering! Gemiddeld ligt de prijs voor een batterij, omvormer en installatie tussen de vier- en de zesduizend euro. De Vlaamse overheid sponsort je evenwel wel met een premie van 250 euro per kWh: vanaf 3.500 euro netto beschik je al over een mooie thuisbatterij van 5kWh!
Meer nog: met een thuisbatterij bespaar je jaarlijks honderden euro’s extra in vergelijking met mensen zonder thuisbatterij. Dat zit zo: zoals je weet, is het sinds begin dit jaar gedaan met de terugdraaiende teller – toch voor nieuwe installaties. Je energieleverancier berekent je factuurprijs dan op basis van je netto werkelijke verbruik. Als je geen thuisbatterij hebt, dan injecteer je het teveel aan zonne-energie terug op het net. Maar de prijs die je daarvoor betaalt, ligt lager dan de prijs die je betaalt voor de energie die je van het net neemt.
Kortom: het is dus voordeliger om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom te gebruiken. En dat lukt sneller met een thuisbatterij.
Het is voordeliger om zoveel mogelijk van je eigen via zonnepanelen opgewekte stroom te gebruiken. En dat lukt sneller met een thuisbatterij.