Tot eind 2020 maakten zo’n 150.000 gezinnen gebruik van het exclusief nachttarief. Vaak ging het om gezinnen die hun – meestal oude – huis verwarmden met accumulatoren. Toestellen die ’s nachts opladen en overdag hun warmte afgeven. Met het verdwijnen van het exclusieve nachttarief in 2021 en de stijgende energieprijzen in 2022 zijn die gezinnen twee keer gezien. Speciaal voor hen houden we nogmaals een pleidooi om hun accumulatoren te vervangen door een warmtepomp.
Je hebt radiatoren en je hebt accumulatoren. Het verschil zit in de naam. Bij een radiator straalt – ‘radier’ in het Frans – de warmte af op de omgevingslucht. Een accumulator stapelt ’s nachts de warmte op – accumuleren – en geeft die overdag af. Een valabel systeem, maar is het ook rendabel?
Tja, pokkeduur. Dat komt enerzijds door de afschaffing van het nachttarief, maar ook door een paar andere nadelen. We zetten ze even op een rij:
✗ Hoog verbruik
Een accumulator verbruikt 4 keer zoveel als een lucht-luchtwarmtepomp.
✗ Amper te regelen
Een accumulator warmt altijd evenveel op, ongeacht of het de volgende dag nu een zonnige – en dus warme – dag is. Zo verbruik je onnodig veel energie.
✗ Weggegooide warmte
Een accumulator doet wat ie moet doen: warmte afgeven. Ook als je niet thuis bent, warmt je woning dus op.
✗ Dure energie ‘s avonds
Een accumulator is soms gewoon leeg als je ’s avonds thuiskomt. Dan moet je nog eens extra energie verbruiken om je huis tóch op te warmen.
Ja is hier het enige juiste antwoord. Je haalt gratis warmte uit de lucht om je woning te verwarmen. Je verwarmt je woning op het moment dat je verwarming nodig hebt. Bovendien ligt het rendement van een warmtepomp hoog, waardoor je weinig elektriciteit moet verbruiken om hetzelfde aangename binnenklimaat te bereiken als met een accumulator. En tot slot: als je zo’n warmtepomp combineert met zonnepanelen en een thuisbatterij verwarm je het hele jaar door quasi gratis je huis.
Klinkt goed? Vraag vrijblijvend je offerte voor een warmtepomp. Tot 31 maart krijg je nog een cashback van 250 euro op de toestellen van Daikin.
Als je een warmtepomp combineert met zonnepanelen en een thuisbatterij verwarm je het hele jaar door quasi gratis je huis.