“Boetes voor hardnekkige weigeraars van digitale meter”, kopte Het Nieuwsblad vorige week. Al meer dan 3.600 Vlamingen kregen een aangetekend schrijven in de bus omdat ze weigeren een digitale meter te laten plaatsen. Maar is die digitale meter nu echt zo’n pest? Ligt je energiefactuur hoger als je teller niet meer terugdraait? En moet je nu plots stoppen met investeren in zonnepanelen? Wij scheiden de feiten van de fictie.
Een digitale meter leest zelf de meterstanden uit. En heb je nog een enkelvoudige meter, dan maakt Fluvius er vanop afstand een dubbele van – of omgekeerd. En ook als je verhuist, gaat het sneller: er moet geen technieker langskomen om je meter af te sluiten.
Op je digitale meter lees je op elk moment je energieverbruik af. Da’s vooral handig om je piekverbruik – en dus je capaciteitstarief – onder controle te houden. Heb je zonnepanelen? Dan zie je ook hoeveel stroom je injecteert in het net. Stroom dat je nota bene goedkoop verkoopt aan je energieleverancier en beter zelf zou verbruiken.
Je vindt op je digitale meter ook verschillende poorten. Aan die poorten kan je slimme technologie koppelen, zoals je smartphone of een slimme thermostaat. Of hang er een energiemanagementsysteem aan en stuur je zonne-energie prioritair naar bepaalde toestellen in huis. Bijvoorbeeld naar je warmtepomp om je woning een graad warmer of kouder te maken.
Tip!Wil je slimme technologie gebruiken? Activeer dan wel eerst je poorten op mijn.fluvius.be/poortbeheer. |
Uit cijfers van de VREG blijkt dat 60% van de eigenaars van zonnepanelen minder betaalt met de digitale meter. De andere 40% betaalt minder dan het prosumententarief. Met een digitale meter betaal je dus minder voor je energie dan met een analoge meter.
Tot slot: hoe minder je van het net haalt, hoe beter. De truc is om zoveel mogelijk energie te verbruiken overdag, wanneer de productie van je zonnepanelen het hoogst is. Maar hoe doe je dat?
Als je meer thuiswerkt, heb je meer tijd om overdag een wasmachine, droogkast of vaatwasser aan te zetten. Door de digitale meter, weet je wanneer je productie het hoogst is en kan je je huishoudtoestellen op het juiste moment gratis laten draaien. Ook je elektrische boiler kan je overdag warm water laten produceren.
Ben je thuis overdag? Dan laad je best je wagen op met de gratis energie van de zon. Laad je meestal pas ’s avonds op? Investeer dan in een thuisbatterij. Overdag vul je die met de energie van je zonnepanelen, ’s avonds pomp je die in je wagen.
Ja, ook zonnepanelen blijven een slimme investering✓ Je energiefactuur daalt ✓ Je woning is minder afhankelijk van het elektriciteitsnet ✓ Je woning stijgt in waarde (en je E-peil daalt) ✓ Je werkt mee aan een propere planeet |
Ben je thuis overdag? Dan laad je best je wagen op met de gratis energie van de zon. Laad je meestal pas ’s avonds op? Investeer dan in een thuisbatterij.