Niet onlogisch dat we deze vraag vaak in onze mailbox krijgen. Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieven voor de klassieke gas- of mazoutketel. En dan komen ze uit bij de energiezuinige warmtepomp. Maar is dat wel altijd een goed idee? En kan het in elke woning?
Als je een nieuwe woning bouwt, stelt de vraag zich niet. Sinds begin dit jaar is een warmtepomp verplicht in nieuwe woningen. Een gasketel is er zelfs verboden. En ook de mazoutketel mag niet meer sinds 2022.
Als je huis niet goed geïsoleerd is, moet je warmtepomp blijven draaien om je huis warm te krijgen. Dat is allesbehalve zuinig. Investeer daarom eerst in isolatie en isolerende beglazing vóór je investeert in een warmtepomp.
Kijk daarna ook naar de SCOP-waarde van je warmtepomp. Hoe hoger dat getal, hoe beter. Het geeft het seizoensgebonden rendement aan – of voluit Seasonal Coefficient of Performance. Met een SCOP vanaf 2,8 is je warmtepomp al rendabeler dan een gasketel.
Ook belangrijk om te weten of je voor een warmtepomp kiest of niet: zijn je radiatoren compatibel? In sommige gevallen kan je ze behouden. Lukt dat niet? Kies dan voor vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Die stuurt een lagere temperatuur door je leidingen. Je warmtepomp is op dat moment dan ook het meest efficiënt.
Voor het merendeel van de woningen volstaat het vermogen van een klassieke warmtepomp. Heb je meer nodig? Kies dan voor een hybride warmtepomp, want die kan een hoger vermogen aan. Zo’n pomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Het systeem kiest automatisch de meest efficiënte techniek om je huis of appartement te verwarmen op een specifiek moment.
Een warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. Zorg dus dat je plaats hebt om beide toestellen te zetten. En kijk ook of er een elektriciteitsaansluiting is. Anders heb je eerst nog wat breekwerken voor de boeg. Kortom: het is een goed idee om te kiezen voor een warmtepomp, maar weet dat er een paar vragen zijn die je eerst moet beantwoorden.
Vraag advies aan onze experts om te weten of je je gas- of mazoutketel kan vervangen door een warmtepomp.
Als je huis niet goed geïsoleerd is, moet je warmtepomp blijven draaien om je huis warm te krijgen. Dat is allesbehalve zuinig. Investeer daarom eerst in isolatie en isolerende beglazing vóór je investeert in een warmtepomp.