Europa mikt tegen 2050 op een klimaatneutraal continent. Een flinke ambitie waar het nog ruim drie decennia de tijd voor heeft. Waarom dan al die haast, zou je denken? Wel, de natuur laat elke dag zien dat je niet te lang moet treuzelen. En dus steekt ook ons land een tandje bij.
Concreet betekent het dat we netto geen broeikasgassen meer mogen uitstoten. Er bestaan wel een paar van die gassen, maar CO2 is natuurlijk de bekendste – al is dat in deze context weinig eervol.
Ter herinnering: CO2 krijg je vooral door verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Maar ook door andere industriële processen én door ontbossing stijgt de globale uitstoot.
Conclusie: er hangt te veel vuiligheid in de lucht. En dus lanceert Europe een soort van Operatie Grote Schoonmaak. Wat toch nog de lucht ingaat, moeten we opvangen en opslaan.
Concreet focust de Europese Commissie op zeven grote domeinen richting klimaatneutraliteit:
Dat doe je door huizen energie-efficiënter te maken. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie en luchtdichtheid zijn daarbij belangrijk.
Vandaag komt gemiddeld 55% van onze energie uit fossiele brandstoffen. Tegen 2050 moet dat zakken naar 20%.
Mobiliteit moet nog meer de elektrische kaart trekken. Zeker in de transportsector. Maar ook vrachtvervoer via treinen of over het water verlagen de CO2-uitstoot. En ook digitalisering moet het verkeer efficiënter organiseren.
De volledige uitstoot naar 0% brengen is voorlopig waarschijnlijk onmogelijk. Maar de restjes die anders toch in de lucht belanden, kan je nu wel opslaan. Bijvoorbeeld onder de zeebodem.
Ook hier is nog werk aan: een slim netwerk met goeie verbindingen tussen de verschillende Europese landen.
Meer bebossing en een beter landgebruik moeten de bio-economie een boost geven.
Vandaag nog te veel een modewoord. Maar we moeten er allemaal dringend werk van maken. Hoe kunnen we wat we produceren opnieuw recycleren of een tweede leven geven?
Je ziet, dit is een ambitieus plan. En dus moet je er je tijd voor nemen. Want liever van de eerste keer een goed langetermijnplan dan halfbakken oplossingen. Die zijn er in ons land al genoeg, toch?
Wil je weten hoe je zelf zo duurzaam mogelijk energie opwekt en bijdraagt aan een klimaatneutraal België? Planet-eco heeft verschillende oplossingen voor je in petto.
De natuur laat elke dag zien dat je niet te lang moet treuzelen. En dus steekt ook ons land een tandje bij