Op 1 januari startte niet alleen het nieuwe jaar, het is sinds deze dag ook gedaan met nieuwe mazoutketels. Vanaf dit jaar is het verboden om nog een nieuwe ketel te plaatsen als er aardgas in je straat ligt. En over dat decreet is intussen al heel wat inkt gevloeid. Wij zetten de feiten nog eens op een rij.
Ligt er aardgas in je straat? Dan mag je geen stookolieketel meer laten plaatsen. Je moet dan verplicht kiezen voor een gascondensatieketel, warmtepomp of pelletkachel. Ligt er géén aardgas in je straat? Dan blijven enkel de laatste twee opties over. Je huis verwarmen op mazout is dan dus ook geen optie meer.
Het is nogal logisch: als je je huis duurzaam renoveert, heeft een stookolieketel geen plaats in die plannen. En dus moet je verplicht een gascondensatieketel, warmtepomp of pelletkachel kiezen? Opnieuw geldt hier: ook als er geen gasaansluiting is, blijft verwarmen op mazout verboden.
Woon je in een straat zonder aardgasaansluiting? Dan mag je je oude mazoutketel nog vervangen. Ligt er wel gas in je straat en is je ketel kapot? Dan moet je die laten vervangen door de Heilige Drievuldigheid: gascondensatieketel, warmtepomp of pelletkachel. Enkel een kleine herstelling is dus nog toegelaten in de toekomst.
Ook al heeft je installateur plaats in zijn agenda om je nieuwe mazoutketel op zeer korte termijn te plaatsen, dan nog had alle administratie vóór 31 december afgerond moeten zijn. En dat is niet meer mogelijk.
Laat je bovendien toch onrechtmatig een mazoutketel vervangen of plaatsen, dan zijn de boetes enorm hoog: tot 8.000 euro voor een eengezinswoning. Zelfs met een energiezuinige warmtepomp heb je dat bedrag niet op 1, 2, 3 terugverdiend.
Niet per se. Dat de overheid een versnelling hoger schakelt in het behalen van de klimaatdoelstellingen is duidelijk. Maar om straks iedereen aan de warmtepomp te leggen, is nu ook overdreven. Het blijft belangrijk om elke situatie persoonlijk te bekijken.
Ben je aan het bouwen of verbouwen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Dan bekijken ze wat voor jou op lange termijn de meest voordelige én energiezuinige optie is.
Als je je huis duurzaam renoveert, heeft een stookolieketel geen plaats meer in je plannen.