Spoiler alert: de zon schijnt niet altijd even hard. Gevolg? Je zonnepanelen wekken niet altijd evenveel energie op. En dus heb je een systeem nodig dat slimmer en efficiënter met je energie omspringt. Ziedaar Smart Energy Management: het energiesysteem van de toekomst dat de vraag naar én het aanbod van energie op elkaar afstemt.
Je energiebehoefte schommelt en dus schommelt ook je energieverbuik. Je zonnepanelen wekken energie op: overdag te veel, ’s avonds te weinig – en het is net dan dat je het meest energie nodig hebt. Het overschot van overdag pomp je terug het elektriciteitsnet op. Om het dan ’s avonds opnieuw van het net te halen, moet je betalen. Het zogenaamde prosumententarief.
Geef toe: dat kan beter.
Een slim energiesysteem leert hoe je leeft. Een slim energiesysteem (in combinatie met batterij-opslag) houdt dan ook het teveel aan opgewekte energie bij voor ’s avonds. Omdat het weet dat je bijvoorbeeld nog een wasmachine laat draaien of twee uur tv kijkt.
• Alles gebeurt automatisch - Een stukje artificiële intelligentie houdt vanzelf bij welke toestellen energie verbruiken en wanneer. Zo herkent het systeem patronen en weet het op voorhand hoeveel energie je nodig hebt. Jij hoeft er niet naar om te kijken.
• Werkt met al je toestellen - Het systeem leert automatisch al je elektrische toestellen kennen. Van tv over pc tot koffiezet. Zelfs je warmtepomp doet mee.
• Geen breekwerken in je huis - Er zijn verschillende slimme systemen op de markt. Maar de ingreep is overal even beperkt en vraagt geen breekwerken in je woning.
Als je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie wil gebruiken, dan laat je best een thuisbatterij plaatsen. Die houdt de overschot bij je thuis bij in plaats van het – betalend – te stockeren op het elektriciteitsnet. Het grote voordeel van een thuisbatterij is dat je meer dan 60% van je gratis zonne-energie verbruikt. In vergelijking met 30% zonder batterij.
Bovendien krijg je van de Vlaamse Overheid voorlopig nog een premie tot 3.200 euro.
De komst van smart energy management past in de evolutie van een maatschappij waarin we op basis van data realtime dingen kunnen bijsturen. Ook het energiebeheer is wereldwijd aan het veranderen. Als je dan op basis van data de productie, het verbruik en opslag van elektriciteit kan regelen, kan je dat volgens ons alleen maar toejuichen. Interesse in slim energiebeheer? Vraag vrijblijvend een offerte.
De komst van Smart Energy Management past in de evolutie van een maatschappij waarin we op basis van data realtime dingen kunnen bijsturen. Ook het energiebeheer is wereldwijd aan het veranderen. Als je dan op basis van data de productie, het verbruik en opslag van elektriciteit kan regelen, kan je dat volgens ons alleen maar toejuichen.