Stond een warmtepompboiler bovenaan je lijstje met goede voornemens? Dan maak je er maar beter werk van. Sinds 1 januari krijg je namelijk extra subsidies van je netbeheerder. De premie bedraagt 400 euro per woning, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Maar waar moet je op letten als je een warmtepompboiler laat installeren?
Een warmtepompboiler is niet hetzelfde als een warmtepomp. De boiler zorgt enkel voor sanitair warm water. De warmtepomp verwarmt je hele huis en kan eventueel je water verwarmen. Dat is een belangrijk verschil.
Vooral voor wie door plaatsgebrek geen zonneboiler kan plaatsen of voor wie aangesloten is op het gasnet, is een warmtepompboiler het perfecte alternatief. Bovendien kan je de boiler perfect combineren met je bestaande verwarmingsketel.
Simpel. Het toestel pompt de warmte uit de lucht. Een ingebouwde compressor gebruikt die warmte om je water te verwarmen. Een warmtepompboiler verbruikt zo tot 3,5 keer minder energie dan een klassieke elektrische boiler.
En misschien wel het belangrijkte: je gebruikt geen fossiele brandstoffen zoals bij een ketel op mazout of aardgas.
Je plaatst zo’n boiler best in een ruimte van minstens 16 m2. Je zolder, kelder of garage is dus een prima plek. Nog beter zet je hem naast je verwarmingsketel – als er plaats genoeg is, natuurlijk.
Ook als het extreem koud of extreem warm is, werkt je boiler perfect. Tussen -30°C en +43°C zit je altijd safe. Een warmtepompboiler heeft zo’n acht uur nodig om je hele ketel te verwarmen. Heb je toch nóg meer warm water nodig? Dan gebruikt je boiler automatisch de bijverwarmer.
De inhoud van een warmtepompboiler ligt meestal tussen de 200 en 300 liter. Voor een gezin van vier neem je best de grootste variant.
Heeft je leidingwater last van kalk? Dan plaats je het best een waterontharder. Kwestie van de levensduur van je warmtepompboiler te verlengen.
Vraag dan een vrijblijvende offerte aan Planet-eco. Alle info over de premies van je netbeheerder vind je hier.
Heeft je leidingwater last van kalk? Dan plaats je het best een waterontharder. Kwestie van de levensduur van je warmtepompboiler te verlengen.