Je kent het spreekwoord: beter voorkomen dan genezen. Dat geldt ook voor je energie-installaties. Als je op tijd je toestellen laat onderhouden, dan zorg je dat ze langer meegaan. En dat wil zeggen: vermijd onnodige kosten, bespaar geld. Maar wanneer laat je nu best welk preventief onderhoud uitvoeren? Een overzicht.
Goed nieuws: zonnepanelen moet je in principe niét onderhouden. Ze kuisen zichzelf. Wat wel belangrijk is, is dat je je panelen monitort. Dat doe je tegenwoordig gewoon via je gsm. Je ziet dan hoeveel je zonnepanelen per dag opbrengen.
Zo’n systeem volgt verder nog een aantal andere parameters. Als er iets scheelt aan je panelen, dan weet je installateur het direct dankzij die data. Monitoren is dus ook een vorm van preventief onderhoud
.
Of je nu een gewone boiler of een zonneboiler hebt, je wil warm water in huis. Daarom kies je het best om de twee jaar voor een grondig onderhoud van je zonneboiler. Zo’n boiler werkt nu eenmaal met pompen en kleppen die hoge temperaturen moeten trotseren. Na een tijdje treedt er sowieso slijtage op. Als je preventief de nodige onderdelen laat vervangen, gaat je zonneboiler langer mee.
Hier kan je niet onderuit: je gascondensatieketel laten onderhouden is absoluut verplicht. Meer nog: je moet dit door een erkend installateur zoals Planet-eco laten doen. Zo ben je zeker dat er alleen originele wisselstukken in je ketel zitten. En na je controle krijg je een officieel rapport waarmee je goed zit voor één of twee jaar.
Als alles goed gaat, loopt de condens van je airco naar buiten. Ga je eerst bijvoorbeeld langs de zolder omhoog met de afvoer, dan zit er een pompje in je installatie. Dat pompje laat je best in het voorjaar nakijken – voor je de airco terug gebruikt.
De rest van je binneninstallatie maak je zelf een keer per jaar schoon. Of je vraagt het aan je installateur, natuurlijk. En hoe zit dat buiten? Die unit laat je het best om de twee jaar nakijken.
Zo: laat die hete zomers nu maar komen.
"Als je op tijd je toestellen laat onderhouden, dan zorg je dat ze langer meegaan. En dat wil zeggen: vermijd onnodige kosten, bespaar geld."