Een warmtepomp produceert zo’n drie tot vier keer meer energie dan dat ze verbruikt. En bespaart je dus jaarlijks heel wat centen. Maar hoe zit dat eigenlijk in de winter? Is een warmtepomp dan ook nog rendabel? Want als een warmtepomp de warmte uit de buitenlucht haalt, dan valt er misschien niet zoveel te rapen als het vriest. Wel, dat heb je – gelukkig – helemaal mis. Lees even mee.
De meeste warmtepompen die je vandaag vindt, werken ook zuinig bij lage temperaturen. Zelfs bij temperaturen onder nul, presteert zo’n warmtepomp goed en verwarmt ze de woning op een zuinige manier! Je kan dus gerust zijn: het rendement van een warmtepomp blijft zelfs optimaal in de winter.
Als je een warmtepomp kiest, zorg dan dat je eentje neemt die aangepast is aan de grootte van je woning en de isolatiegraad. Bij Planet-eco gaan we zelfs nog een stap verder: we willen weten met hoeveel mensen je samenwoont en hoeveel comfort je wenst voor sanitair warm water.
Op basis van die gegevens stellen we je een warmtepomp voor die perfect past bij wat je nodig hebt. Want alleen dán rendeert zo’n warmtepomp natuurlijk pas echt. Kies je een te kleine versie, dan verbruik je te veel energie om je woning te verwarmen – en vice versa. En dat is niet de bedoeling, toch?
We begrijpen allemaal het belang van goeie isolatie. Maar toch is nog niet elke woning geïsoleerd zoals het hoort. Nochtans ligt daar de sleutel om het beste rendement uit je warmtepomp te halen. Hoe meer warmte er namelijk uit je woning ontsnapt, hoe meer je ze moet blijven verwarmen. En dus: hoe meer overuren je warmtepomp moet kloppen.
Je hebt natuurlijk verschillende warmtepompen. De meest voorkomende is de warmtepomp die haar energie uit de buitenlucht haalt. Maar even goed heb je warmtepompen die de grond of het grondwater als energiebron gebruiken. En dan zijn er ook nog de combo’s: warmtepompen die je kan inzetten om je huis te verwarmen en af te koelen, of om ook je water mee te verwarmen.
De prijs – dat had je al geraden – is dan ook afhankelijk van het type dat je kiest. Reken in het algemeen op een bedrag van 7.500 tot 15.000 euro voor een gloednieuwe warmtepomp, inclusief de installatie. Kies voor de juiste warmtepomp en dan krijg je meer dan waar voor je geld!
Wil je nog meer weten over warmtepompen? Kijk op Planet-eco
Als je een warmtepomp kiest, zorg dan dat je eentje neemt die aangepast is aan de grootte van je woning en de isolatiegraad.