Als je nog twijfelde om te investeren in duurzame energie, dan zet je dat best begin volgend jaar op je lijstje met goeie voornemens. Want vanaf 1 januari 2022 stijgen de netkosten op je energiefactuur. En dat wil zeggen: veel meer betalen als je grote hoeveelheden energie van het elektriciteitsnet neemt. Gelukkig kan je die hogere kost vermijden. Lees even mee.
Thuisbatterij
· Met een thuisbatterij verbruik je zelf je gratis groene energie
· Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
Uit onderzoek blijkt dat mensen met zonnepanelen maar 25 à 30% van hun gratis energie gebruiken. Als je een thuisbatterij laat plaatsen, dan stijgt dat percentage aanzienlijk. Want het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren, sla je op in die batterij. Als je dan ’s avonds je vaatwasser wil opzetten, moet je dus minder of géén extra energie meer van het net halen.
Tot eind 2021 krijg je nog een premie van de Vlaamse overheid voor je thuisbatterij: 250 euro per kWh, met een maximum van 3.200 euro.
Heb je geen thuisbatterij? Dan raden we je aan om zoveel mogelijk van je gratis energie overdag te gebruiken. Door het huidige thuiswerken, lukt dat makkelijker. Maar wat als alles straks terug normaal is? Wil je dan opnieuw gaan betalen om ’s avonds elektriciteit van het net te tappen?
Thermische batterij
· Je gebruikt de energie van je zonnepanelen om je water te verwarmen
· Je verlaagt je CO2-uitstoot
· Je verbruikt ’s avonds de energie die overdag wordt opgeslagen
Een thermische batterij is, zoals de naam al doet vermoeden, een batterij die energie opslaat onder de vorm van warm water. Ideaal is de warmtepompboiler: deze neemt gedurende een aantal uren de overtollige stroom van de zonnepanelen op. Als je dan warm water nodig hebt, dan kan je die gratis warmte gebruiken voor je water douche in plaats van de klassieke boiler op gas of mazout.
Combineer een thermische batterij met een warmtepomp. Zo verwarm je je huis en water op de meest zuinige en milieuvriendelijke manier.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van energieopslag?
Stel je vraag aan onze adviseurs
Combineer een thermische batterij met een warmtepomp. Zo verwarm je je huis en water op de meest zuinige en milieuvriendelijke manier.