Uit het nieuwe rapport World Energy Investment 2023 van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat de investeringen in zonne-energie voor het eerst in de geschiedenis groter zijn dan die in olie. Tien jaar geleden lag de investering in olie nog vijf keer hoger. Maar nu is er dus een mijlpaal bereikt. Wij wilden wel eens weten hoe de verhouding evolueert in ons land.
1,5 zonnepanelen per Belg
In 2018 lagen er iets meer dan 17 miljoen zonnepanelen op onze Belgische daken. Goed voor 460.000 installaties en omgerekend gemiddeld 1,5 zonnepanelen per Belg. Met die panelen wekten we 4% van onze totale energieproductie op. Goed om weten: 2018 was in ons land een recordjaar.
Vlaanderen scoorde op het vlak van zonnepanelen beter dan Wallonië. Zo’n 71% van de totale zonnepanelenproductie kwam in 2018 van Vlaamse daken. Goed voor twee panelen per Vlaming.
Net geen 100.000 nieuwe installaties
De rush van 2020 op zonnepanelen – meer dan 150.000 nieuwe installaties – kende in 2021 een terugval door de terugdraaiende teller. Veel mensen namen toen een afwachtende houding aan.
In 2022 herstelden de cijfers zich dankzij de hoge energieprijzen. Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) beslisten vorig jaar bijna 100.000 Vlaamse gezinnen om zonnepanelen te leggen. Oost-Vlaanderen en Antwerpen bleken de grootste afnemers, Limburg de kleinste. Goed voor een bijkomend vermogen van 11,75 MW. In totaal lagen er eind vorig jaar meer dan 762.000 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen.
Lichte daling stookolie
Op de volgende update van de cijfers is het wachten tot oktober 2023. Dan gaan we pas echt weten of de Vlaming de fossiele brandstoffen stilaan vaarwel zegt.
Uit de meest recente cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat tussen 2013 en 2019 de verhoudingen redelijk stabiel zijn gebleven. Het gebruik van stookolie is in die periode amper 2% gedaald. Intussen sprak de overheid wel een verbod uit op stookolieketels als er een gasaansluiting in je straat ligt. En ook met gasketels heeft de overheid geen compassie: in 2025 gaan die voor nieuwe woningen voorgoed op de schop. The point of no return lijkt dus eindelijk bereikt.
Ook investeringen in thuisbatterijen verdubbeld Uit dezelfde studie van het IEA blijkt dat ook de investeringen in batterijen verdubbeld zijn in 2022. Wereldwijd bijna twintig miljard euro in batterijen. Daar zitten natuurlijk de subsidies door overheden voor iets tussen. Ook bij ons maak je nog aanspraak op een subsidie voor je thuisbatterij. Al moet je die wel vóór 31 maart van dit jaar laten plaatsen hebben. |
Maak komaf met je fossiele energie in huis: vraag vrijblijvend je offerte voor zonnepanelen en/of warmtepomp.
Bron:
Https://www.vlaanderen.be/veka/energie-en-klimaatbeleid-in-cijfers
Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) beslisten vorig jaar bijna 100.000 Vlaamse gezinnen om zonnepanelen te leggen.