Terwijl de gasprijs recent het hoogste niveau sinds maart bereikte, terwijl Europa oplossingen zoekt om 15% minder gas te gaan gebruiken en terwijl ook de prijs voor elektriciteit niet direct gaat dalen, blijf jij wel nog altijd met die hoge energiefactuur zitten. En dus zijn energie-experts het over één ding eens: leg nú je dak vol zonnepanelen.
Sinds 1 april is het btw-tarief op het plaatsen van zonnepanelen verlaagd naar 6% voor woningen jonger dan 10 jaar. En dat blijft zo tot 31 december 2023. Met die fiscale gunstmaatregel wil de overheid de stijgende energieprijzen counteren: de regering hoopt dat nu meer mensen hun gratis energie gaan opwekken.
De energiemarkt staat onder druk, dat is het minste dat je kan zeggen. Eerst was er de coronacrisis, daarna kwam de oorlog in Oekraïne. En dat heeft jammer genoeg een invloed op je factuur. Vooral wie op gas verwarmt, zag zijn factuur het laatste jaar bijna verdubbeld.
Hoge energieprijzen en een verlaagde btw van 6%. Dan weet je dat de rush op zonnepanelen is gestart. En terecht: zonnepanelen zijn vandaag nog altijd de beste investering om je energiefactuur een flink pak te doen dalen. Maar kan je in feite zelf al iets doen als je straks zonnepanelen laat plaatsen? Wij zetten het op een rij.
Op 1 juli voert Vlaanderen het zogenaamde capaciteitstarief in. Dat is een nieuwe berekening om – vooral – huishoudens met een digitale meter een eerlijker tarief aan te rekenen. Maar wat betekent het precies? En wat is het gevolg voor je energiefactuur? Een overzicht.