Energiebesparende renovaties zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kan jouw wooncomfort verhogen, de waarde van je woning doen stijgen en bovenal bespaar je een hoop energie. Maar hoe kan je deze investeringen financieren? Wij zetten de verschillende financieringsmogelijkheden en steunmaatregelen in Vlaanderen op een rij.
Laten we niet flauw doen: afgelopen voorjaar was geen topperiode voor de verkoop van zonnepanelen. Toen de terugdraaiende teller op de schop ging, daalde het vertrouwen bij de mensen. “Want als mijn teller dan toch niet terugdraait, waarom zouden zonnepanelen dan nog interessant zijn?”, klonk het. Wel, twee woorden: stijgende energieprijzen.
De helft van de eigenaars van zonnepanelen mét een digitale meter heeft inmiddels hun compensatiepremie aangevraagd. En dat wil zeggen dat nog een groot stuk van de eigenaars die premie nog niet heeft aangevraagd. We helpen met een checklist.
In 2023 verdwijnen de fiscale voordelen voor niet-elektrische bedrijfswagens. In 2026 moeten alle bedrijfswagens elektrisch zijn en in 2030 bant Brussel diesel- en benzinewagens uit de stad. Het is duidelijk: de shift naar elektrisch rijden schakelt de komende jaren een versnelling hoger. En dus denkt u best vandaag al na wat de meest voordelige manier is om straks uw elektrische wagen op te laden.
Wie in Vlaanderen zonnepanelen legt, betaalt automatisch een recyclagepremie. Dat is goed nieuws, want dat betekent in principe dat je zonnepanelen kan recycleren. Maar hoe wordt dat geregeld?