Er doen heel wat mythes de ronde over warmtepompen. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid een test om te checken of je in je huidige woning kan werken met een warmtepomp. Op warmtepompklaar.be doorloop je in vijf minuten een aantal stappen om in te schatten of je woning geschikt is voor een warmtepomp.
Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieven voor de klassieke gas- of mazoutketel. En dan komen ze uit bij de energiezuinige warmtepomp. Maar is dat wel altijd een goed idee? En kan het in elke woning?
Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kreeg Vlaanderen er vorig jaar 99.552 daken met zonnepanelen bij. Door de hoge energieprijzen, het aankomende capaciteitstarief en de nog hoge subsidies was 2022 een boerenjaar voor installateurs van zonnepanelen. Gaan we dit jaar op hetzelfde elan verder? Of zijn zonnepanelen plots verre van rendabel?
De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Die zin heb je de afgelopen maanden wel vaker gehoord of gelezen. Maar naast je energieverbruik verminderen, moet je ook gewoon zien dat het energieverlies in je woning beperkt is. Maar hoe je dat?
Wil je je huis, appartement of kantoorgebouw renoveren? Dan heb je recht op verschillende premies van de Vlaamse overheid. En dat was toch altijd een beetje zoeken. Sinds 1 oktober vind je op mijnverbouwpremie.be nu één digitaal loket om al die verschillende premies aan te vragen. En goed nieuws: ook hernieuwbare energie valt onder die eengemaakte premie.