Je hebt het misschien al in de krant gelezen: in 2030 stopt Nederland met de export van arm gas. Dat is minder goed nieuws voor zo’n anderhalf miljoen Belgische gezinnen en bedrijven, want zij verwarmen hun huis of kantoor met dat gas. En dus schakelt de overheid je automatisch over op het nieuwe rijk gas. Het enige dat jij moet doen, is checken of je ketel wel geschikt is.
Dan is het simpel: je moet je ketel laten vervangen. Dat komt omdat niet elke ketel geschikt is voor het nieuwe rijk gas. Dat is hoogcalorisch en levert per m3 méér energie dan het laagcalorisch arm gas. Jaag je dat gas door de foute ketel, dan riskeer je meer roet en een hogere kans op CO-vergiftiging.
Is je gasketel geschikt voor rijk gas? Prima, dan hoef je natuurlijk niets te doen.
Maak een afspraak met Planet-eco en laat je verwarmingsketel controleren. En als je dan toch bezig bent: laat ook je oven, fornuis en haarden op gas nakijken. |
Tegen eind 2029 moet heel België op rijk gas draaien. Die overschakeling gebeurt natuurlijk in fases. Als het jouw beurt is, krijg je sowieso eerst een brief van je netbeheerder.
Normaal gezien stappen elke zomer enkele gemeentes over. Op 1 juni ging dat in onze regio over Dilbeek, Lennik en Ternat. Maar door het coronavirus is de overstap naar rijk gas uitgesteld tot 1 september.
Zorg dus dat je nog deze zomer je gasketel laat nakijken.
TipCombineer de controle van je ketel voor rijk gas met je verplichte tweejaarlijkse onderhoud. |
· Een erkende technieker gasvormige brandstof
Planet-eco beschikt uiteraard over deze erkenning van het Vlaams Gewest.
· Een technicus van de invoerder van je gasketel
Zij zijn aangesteld door de fabrikant en mogen enkel een bijregeling doen aan toestellen van hun eigen merk.
· Een technicus van de fabrikant van je gasketel
Ook zij mogen enkel een bijregeling doen aan toestellen van hun eigen merk.
Heb je nog vragen over de omschakeling naar rijk gas? Hier krijg je de antwoorden.
In 2030 stopt Nederland met de export van arm gas. Dat is minder goed nieuws voor zo’n anderhalf miljoen Belgische gezinnen en bedrijven, want zij verwarmen hun huis of kantoor met dat gas. En dus schakelt de overheid je automatisch over op het nieuwe rijk gas.