De zonnepanelenindustrie boomt. Alleen al in Vlaanderen kwamen er vorig jaar 50.000 nieuwe installaties bij. Maar hoe vaak moet je zonnepanelen eigenlijk reinigen? En moet je nog iets anders doen? Planet-eco loodst je door het klein en groot onderhoud van zonnepanelen.
Of het klein onderhoud. En dan is er goed nieuws. Zonnepanelen zijn zelfreinigend. Elke keer als het regent of sneeuwt, krijgen ze een spoelbeurt. Op dat vlak heb je dus al weinig werk.
Bovendien staat quasi 90% van de zonnepanelen naar het zuiden gericht. Dat is de kant waar de vorming van mos uitzonderlijk is. Een bijkomend voordeel! Handig, toch?
Kruip je liever niet zelf op je dak? Laat je zonnepanelen dan schoonmaken door een professionele firma. Dat kan je jaarlijks doen, maar aanbevolen is om elke 5 jaar te laten evalueren of zo’n reiniging zin heeft. Planet-eco komt dan bijvoorbeeld je volledige installatie nakijken én advies verlenen in verband met de reiniging. Vraag ons advies als je geen rendement wil verliezen.
Moet je dan niet elk jaar zo’n groot onderhoud boeken? Neen. De kost van een onderhoud weegt niet op tegen het bijkomend rendement van je zonnepanelen. Het is dus niet zo dat ze plots astronomisch veel meer gaan opbrengen.
De oriëntatie heeft een impact op het rendement van je zonnepanelen. Maar je locatie ook. Als je naast een bos woont, dan zal je vaker mos, takken en bladeren op je dak terugvinden. En dus ook op je zonnepanelen.
Hetzelfde gebeurt als je aan de kust woont, of langs een drukke baan. Dan krijg je te maken met zand en stof. En dan zal je dus ongetwijfeld wat vaker een borstel moeten bovenhalen.
Meer advies over het onderhoud van je zonnepanelen? Een adres: Planet-eco!
Moet je dan niet elk jaar zo’n groot onderhoud boeken? Neen. De kost van een onderhoud weegt niet op tegen het bijkomend rendement van je zonnepanelen