Kan je ’s morgens al een pulletje verdragen? Dan is dat dé reminder om je verwarmingsketel te laten nakijken. Zo ben je zeker dat het straks altijd gezellig warm is binnen. Maar ook: dat je ketel langer meegaat. Hieronder vind je zeven tips om zélf meer rendement uit je verwarming te halen.
- Draai de thermostaat niet hoger dan 60°C
Heb je in de winter de neiging om de temperatuur van je boiler te verhogen? Dat is niet nodig: 60°C is ruim voldoende om de hele winter lang te genieten van warm water. Bovendien zorg je met die temperatuur dat er minder snel kalkaanslag optreedt. En dus dat je boiler langer meegaat.
- Controleer de druk in je verwarmingsketel
Is de druk te laag? Dan werkt je verwarmingsketel minder goed. Is de druk te hoog? Dan loop je het risico dat je cv-ketel beschadigd raakt. En dus is 1 à 2 bar perfect: zorg daarom dat het wijzertje in het groene gedeelte staat.
- Ontlucht je radiatoren
Maken je radiotoren een tikkend of borrelend geluid? Dan zit er waarschijnlijk lucht in. Dat is niet onlogisch als ze een tijdje minder gewerkt hebben. Ontlucht daarom je radiatoren als je ze terug aanzet. Zo zorg je dat ze beter warmen.
- Stof je radiatoren af
Zijn je radiatoren ontlucht? Haal dan ook het stof weg dat op, in en onder je verwarming ligt. Want hoe minder stof, hoe meer warmte er vrijkomt. En dat is natuurlijk beter.
- Pas de thermostaat aan
Is er niemand thuis overdag? Dan heeft het geen zin dat het 20 °C is in huis. Bekijk eens wie wanneer thuis is en pas je verwarmingsprogramma’s daaraan aan. Zo vermijd je dat je cv-ketel voor niets werkt én zorg je tegelijk dat hij langer meegaat.
- Hou je verplichte controle in de gaten
In Vlaanderen en Brussel moet je je gasketel elke 2 jaar laten controleren. Verwarm je op mazout? Dan moet je je ketel om de 3 jaar laten nakijken. Verwarm je op hout, pellets, steenkool of biomassa of steenkool? Dan is een jaarlijks onderhoud verplicht.
- Laat op tijd je cv-ketel vervangen
Een verwarmingsketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Daarna verliest hij automatisch heel wat van zijn rendement. En dan loopt je factuur op: je moet meer stoken voor dezelfde warmte of er gaat al eens rapper een onderdeel stuk. Op tijd je cv-ketel laten vervangen, is dus de boodschap.
En als het dan toch tijd is voor een nieuwe cv-ketel? Check dan ook eens wat voor jou vandaag de beste oplossing is. Bovendien krijg je nog premies ook: Planet-eco gidst je erdoor.
Heb je in de winter de neiging om de temperatuur van je boiler te verhogen? Dat is niet nodig: 60°C is ruim voldoende om de hele winter lang te genieten van warm water.