Na de energiecrisis van 2021 zijn we gewaarschuwd. Hoe meer energie van je zonnepanelen je zelf opgebruikt, hoe minder last je hebt van de hoge energieprijzen. Maar hoe verhoog je nu je zelfverbruik? We zetten enkele tips op een rij.
✓ Zet je vaatwas overdag aan
De zon levert de meeste energie als ze het hoogste staat. Dat is niets nieuws. Maak er dan ook gebruik van: programmeer ’s avonds je huishoudtoestellen om ze pas de volgende dag overdag te laten draaien. Je zal zien dat je zelfverbruik zo aanzienlijk stijgt. Er is namelijk niets goedkopers dan de gratis energie van de zon – neen, ook je nachttarief niet.
✓ Laat een warmtepomp plaatsen
Gemiddeld komt een huishouden met zonnepanelen aan een zelfverbruik van 38%. In combinatie met een warmtepomp stijgt dit naar 57%. Kies je voor een warmtepomp, dan ben je bovendien ook van die gasfactuur af. En dat is met het oog op de toekomst een slimmere keuze. De gasprijs blijkt de laatste jaren enorm volatiel, net omdat we afhankelijk zijn van andere landen én van de situatie in die landen. Met zonne-energie heb je dat niet voor. Die is namelijk in elk land gratis.
✓ Installeer ook een thuisbatterij
Kan je al de energie die je opwekt niet opgebruiken? Lever ze dan niet terug aan het net: je krijgt er weinig voor terug. Bewaar je overschotten in een thuisbatterij. Daarmee kan je dan ’s avonds – als de zon niet meer schijnt – je energieverbruik in huis dekken. Pas als je thuisbatterij leeg is, kan je energie kopen van het net.
✓ Kies voor een slim energiemanagementsysteem
Een moeilijk woord voor een heel eenvoudig principe. Zo’n systeem zorgt dat al je energienoden goed op elkaar zijn afgestemd. Je kan bepaalde toestellen in huis prioriteit geven op andere. Bijvoorbeeld eerst je huis verwarmen met je warmtepomp, dan pas je elektrische wagen opladen. Of je kan sowieso kiezen om je wagen pas ’s nachts op te laden met de energie uit je thuisbatterij.
Kortom, zo’n energiemanagementsysteem zorgt dat je maximaal gebruik maakt van je gratis energie én dat je zo weinig mogelijk energie van het net moet kopen.
✓ Kijk naar de toekomst
Subsidies, premies, verlaagde btw. Ooit zijn al deze steunmaatregelen gedaan. Maar ook dan moeten zonnepanelen nog een slimme investering zijn. Kijk daarom vandaag al vooruit. Straks is bidirectioneel laden de norm. Dat is een systeem waarbij je auto ook dienstdoet als thuisbatterij. De energie van je auto kan je dan ook gebruiken om terug te geven aan je huis.
Als je vandaag dus nog een investering in hernieuwbare energie doet, zorg dan dat je nu al de juiste omvormer in huis haalt of de nodige infrastructuurwerken doet. Zo beperk je nadien nog onnodige kosten of breekwerken.
Hetzelfde geldt ook voor dat energiemanagementsysteem. Zorg dat je toestellen kiest die een slimme sturing toelaten. Zo kan je straks je hele huis optimaliseren en je zelfverbruik maximaliseren.
Wel, de verstandige installateur volgt deze evoluties op de voet en schetst zijn klant de mogelijkheden en kansen voor de lange termijn. De verduurzaming van huishoudens houdt niet op bij het plaatsen van zonnepanelen. Zo is de weg naar de aardgasloze woningen al een tijdje ingeslagen en wordt de cruciale rol van de warmtepomp in deze evolutie almaar duidelijker. Als installateur hebben we de taak om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren en begeleiden.
De verstandige installateur volgt de evoluties inzake zelfverbruik op de voet en schetst zijn klant de mogelijkheden en kansen voor de lange termijn.