In Oostende is het filmfestival ondertussen afgelopen. Een week lang rolde de badstad de rode loper uit voor onze nationale sterren van het witte doek. Maar afgelopen zomer ontving het ook al enkele andere toppers uit ons land. Sinds juli werken de Belgische baggerbedrijven Jan De Nul en DEME en ingenieursbureau Tractebel samen aan een testproject op zee. Met Seavolt bouwen ze een drijvend zonnepanelenpark voor de kust van Oostende.
Stroom voor de hele wereld
Kunnen zonnepanelen de ruwe zee doorstaan? Dat is de belangrijkste vraag van dit testproject. Op papier zouden vooral de zeeën rond de evenaars genoeg stroom kunnen opwekken voor de hele wereld. Maar dan moet je wel zorgen dat je zo’n drijvend zonnepanelenpark duurzaam bouwt.
Er zijn de golven, er is het zout en er zijn de uitwerpselen van vogels. Factoren die de productiviteit en efficiëntie van zo’n zonnepaneel mogelijks beïnvloeden. Bovendien bestaat er ook zoiets als de maritieme impact. Wat is het effect van drijvende zonnepanelen op de fauna en flora in zee? Ook op die vraag zoekt Seavolt een antwoord.
Energiecentrale op de Noordzee
In Oostende ligt het drijvende zonnepanelenpark tussen het al bestaande windmolenpark op de Lodewijkbank. Boten kunnen toch niet tussen de windmolens varen en dus is er nog veel open ruimte in het water. Door die ruimte in te vullen met zonnepanelen wil Seavolt de eerste stap zetten naar een energiecentrale op zee.
Als het project straks rendabel blijkt, moet het ook een nieuw exportproduct van ons land worden. En daar is vandaag al een markt voor. Australische onderzoekers hebben namelijk de gebieden met het grootste potentieel opgelijst. Stukken zee waar de laatste veertig jaar geen hoge golven of harde windstoten zijn voorgekomen, staan het hoogst op die lijst. Alleen al de wateren rond Indonesië zouden zo dan meer stroom kunnen opwekken dan we vandaag wereldwijd produceren.
Op zee stoor je niemand
Seavolt kijkt met dit project ook naar de draagconstructie. Die moet licht genoeg zijn en tegelijk de panelen beschermen tegen zout en vogelpoep. Bovendien nemen drijvende zonnepanelen minder de plaats in van andere projecten. Ze liggen niet in de weg. Op het land neem je met zonnepanelen terrein in dat niemand anders nog kan gebruiken.
And last but not least, het koude water van de zee zorgt ook voor een natuurlijke koeling. Dat verbetert de prestaties van de panelen zodat ze effectief langer meegaan. Handig als ze ver weg op zee liggen.
Hou jij het bij zonnepanelen op je dak? Vraag hier vrijblijvend je offerte.
Sinds juli werken de Belgische baggerbedrijven Jan De Nul en DEME en ingenieursbureau Tractebel samen aan een testproject op zee. Met Seavolt bouwen ze een drijvend zonnepanelenpark voor de kust van Oostende.