Gooi je kapotte zonnepanelen zomaar op de afvalberg of probeer je ze ook duurzaam te recycleren? België kiest gelukkig voor het laatste. In 2021 recycleerden we hier meer dan 17.000 zonnepanelen of 309 ton aan materiaal. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van het jaar voordien. Een bewijs dat de inzameling en recyclage effectief toegepast wordt: duurzame energie is meer dan alleen energie opwekken.
De Vlaamse overheid werkt voor de inzameling samen met PV Cycle Belgium. Dat bedrijf coördineert de volledige recyclage van de zonnepanelen in vijf doordachte stappen:
Een eerste partij recycleert het aluminium frame van het zonnepaneel.
Dezelfde partner recycleert de technieken van het zonnepaneel: de aansluitdozen en de stroomkabels.
Een andere partij recycleert het glas en het silicium tot bouwmateriaal.
Wat overblijft van het zonnepaneel gaat naar een metaalsmelter. Die haalt alle metalen (zoals zilver) er apart uit.
De resterende kunststoffen gaan tot slot in de verbrandingsoven. Ook de energie die hierbij vrijkomt, recupereert het bedrijf.
Conclusie: we kunnen bijna een volledig zonnepaneel recycleren. Amper 6,5% van een paneel gaat de verbrandingsoven in. Al vangen we zoals gezegd de energie op die dan vrijkomt.
Volgens een Europese richtlijn (AEEA) ligt de inzameling en recyclage van zonnepanelen bij de producent. Daarom betaal je als consument een milieubijdrage van twee euro per paneel. Dat bedrag dekt de huidige inzameling en recyclage van het paneel én de recyclage van panelen die het de komende decennia laten afweten.
Wil je zelf zonnepanelen laten plaatsen? Vraag hier je offerte.
In 2021 recycleerden we hier meer dan 17.000 zonnepanelen of 309 ton aan materiaal. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van het jaar voordien.