Dat de zon nog wel even energie geeft, is een understatement. En daarom onderzoeken bedrijven wereldwijd nu de mogelijkheden van zonne-energie op andere dragers en locaties. Het doel? In 2030 moet elke geschikte oppervlakte benut zijn om zonne-energie op te wekken. Enkele voorbeelden.
In Amerika – maar ze zijn ook al verkrijgbaar in ons land – produceert Elon Musk al enkele jaren zogenaamde solar roofs. Dat zijn dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Daardoor kan je toch zonne-energie opwekken zonder dat je je dak vol zonnepanelen moet zetten. Want geef toe, heel mooi is dat niet altijd.
In Nederland verwerken ze sinds kort zonnepanelen in gevelbekleding. Goed bedacht, want vaak is de gevel van kantoorgebouwen en woontorens veel groter qua oppervlakte dan het dak. Bovendien vragen die gebouwen ook veel energie. Als je dan de volledige gevel kan bekleden met zonnepanelen in de kleur die je wil, los je twee uitdagingen in één keer op.
In Zwitserland bouwen ze de komende jaren aan opvouwbare zonnedaken langs de snelweg. Afhankelijk van het weer klapt het dak dan open of dicht. De zonnedaken zullen vooral op de rust- en laadplaatsen langs de snelweg staan. De elektriciteit die de daken opwekken, gaat dan rechtstreeks naar de aanwezige laadpalen of batterij.
Nog in Nederland onderzoeken enkele bedrijven de bouw van zonneparken op het water. Dat lijkt simpel, maar is het niet. Je moet rekening houden met leven op en in het water, eventuele golfslagen en corrosievorming. Maar dat er voldoende plaats is, staat wél vast.
In Australië vindt elk jaar de World Solar Challenge plaats. Een autorace tussen universiteiten wereldwijd. Niet met een gewone auto, maar met een zonnewagen. Hoewel de race eerder een onderzoeksproject is, zijn experten het erover eens: de volgende stap in elektrisch rijden is elektrisch rijden op zonne-energie die de wagen zelf opwekt. Het Nederlandse Lightyear is zo’n automerk dat zonnewagens op dit moment al commercialiseert. En toegegeven: ook het design van de wagen ziet er fantastisch uit.
Nog meer inspiratie? Volg Planet-eco op Facebook en LinkedIn.
In 2030 moet elke geschikte oppervlakte benut zijn om zonne-energie op te wekken.