Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kreeg Vlaanderen er vorig jaar 99.552 daken met zonnepanelen bij. Door de hoge energieprijzen, het aankomende capaciteitstarief en de nog hoge subsidies was 2022 een boerenjaar voor installateurs van zonnepanelen. Gaan we dit jaar op hetzelfde elan verder? Of zijn zonnepanelen plots verre van rendabel?
Het aantal thuisbatterijen in Vlaanderen stijgt. Die trend zie je ook in de rest van Europa. Niet onlogisch, natuurlijk. Met de aanhoudende energiecrisis zoeken mensen manieren om zo weinig mogelijk te betalen voor hun energie. Wat ze te veel opwekken met zonnepanelen willen ze bijvoorbeeld niet op het net terugzetten, maar bijhouden in een thuisbatterij. Maar is zo’n thuisbatterij wel rendabel voor het gemiddelde gezin? En wat zijn nu weer precies de voordelen?
De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Die zin heb je de afgelopen maanden wel vaker gehoord of gelezen. Maar naast je energieverbruik verminderen, moet je ook gewoon zien dat het energieverlies in je woning beperkt is. Maar hoe je dat?
Wil je je huis, appartement of kantoorgebouw renoveren? Dan heb je recht op verschillende premies van de Vlaamse overheid. En dat was toch altijd een beetje zoeken. Sinds 1 oktober vind je op mijnverbouwpremie.be nu één digitaal loket om al die verschillende premies aan te vragen. En goed nieuws: ook hernieuwbare energie valt onder die eengemaakte premie.
Wekken je zonnepanelen te veel stroom op? Dan kan je in Vlaanderen sinds 1 juli je stroomoverschot delen met familie en vrienden. En dat is ook goed nieuws voor wie geen zonnepanelen heeft. Zo kan iedereen genieten van de gratis energie van de zon.