Op 1 juli voert Vlaanderen het zogenaamde capaciteitstarief in. Dat is een nieuwe berekening om – vooral – huishoudens met een digitale meter een eerlijker tarief aan te rekenen. Maar wat betekent het precies? En wat is het gevolg voor je energiefactuur? Een overzicht.
Energiebesparende renovaties zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kan jouw wooncomfort verhogen, de waarde van je woning doen stijgen en bovenal bespaar je een hoop energie. Maar hoe kan je deze investeringen financieren? Wij zetten de verschillende financieringsmogelijkheden en steunmaatregelen in Vlaanderen op een rij.
Tijd om je accumulatoren te vervangen door een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je je woning op het moment dat je verwarming nodig hebt.
Gemiddeld levert een warmtepomp 80% meer energie dan ze verbruikt. Ze haalt gratis warmte uit lucht, aarde en water en gebruikt die om je huis te verwarmen.
Op 1 januari startte niet alleen het nieuwe jaar, het is sinds deze dag ook gedaan met nieuwe mazoutketels. Vanaf dit jaar is het verboden om nog een nieuwe ketel te plaatsen als er aardgas in je straat ligt. En over dat decreet is intussen al heel wat inkt gevloeid. Wij zetten de feiten nog eens op een rij.