In België is het sinds 2022 niet langer toegestaan om nieuwe mazoutketels te plaatsen in nieuwbouw of bij grote renovaties. In bestaande woningen mag je nog wel een mazoutketel vervangen, maar dit kan in de toekomst ook verder beperkt worden.
Wist je dat de traditionele mazoutketel één van de minst efficiënte en meest vervuilende manieren is om je huis te verwarmen? Naast de hoge kosten voor brandstof, stoot een mazoutketel aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit. Bovendien worden de kosten voor mazout steeds onvoorspelbaarder, waardoor je energierekening jaarlijks kan schommelen. Tijd voor verandering!
Overweeg je om afscheid te nemen van die oude mazoutketel? Ontdek hoe een warmtepomp van Planet-eco niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook jouw ecologische voetafdruk vermindert.
Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken
De overstap van een mazoutketel naar een warmtepomp is een strategische stap naar een duurzamer en efficiënter energiegebruik.
Om te beginnen bespaar je op lange termijn aanzienlijk op je energierekening. Warmtepompen gebruiken namelijk elektriciteit om warmte uit de omgeving te onttrekken en zijn daardoor vele malen efficiënter en zuiniger dan traditionele verwarmingssystemen.
Daarnaast dragen warmtepompen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. In tegenstelling tot mazoutketels, die fossiele brandstoffen verbranden, maken warmtepompen gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals lucht, water of grondwarmte. Hierdoor draag je actief bij aan een schonere lucht en een gezonder milieu.
Tot slot zal de overstap naar een warmtepomp de EPC-score van je woning verhogen. Hoe lager de CO2-uitstoot van je woning, hoe beter het energieprestatiecertificaat. En dat is voordelig voor je portefeuille, zowel nu als in de toekomt. Want als je ooit je woning zou verkopen, mag je ongetwijfeld rekenen op een hogere verkoopwaarde dan een woning met een mazoutketel.
Warmtepompen zijn geavanceerde systemen die warmte uit de omgeving halen en deze gebruiken om je huis te verwarmen. Maar hoe werkt dat precies? In feite onttrekt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht, grond of water, en verhoogt deze warmte vervolgens tot een bruikbaar niveau voor verwarming of warm water.
Er zijn verschillende typen warmtepompen, waaronder lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water systemen. Elk type heeft zijn eigen specifieke werking en voordelen. Een lucht-water warmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de lucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor je radiatoren of vloerverwarming.
Voordat je de overstap maakt, zijn er enkele praktische overwegingen waar je rekening mee moet houden:
1. Isolatie: warmtepompen werken het best in goed geïsoleerde huizen, dus zorg ervoor dat je isolatie up-to-date is.
2. Ruimtevereisten: sommige systemen vereisen buitenunits of boringen; hiervoor heb je dus voldoende ruimte nodig.
3. Stroomverbruik: omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt, raden we aan om dit systeem te combineren met zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij.
4. Verwarmingssysteem: een warmtepomp presteert optimaal in combinatie met een lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming.
Het juiste type warmtepomp kiezen doe je niet alleen: onze adviseur komt steeds bij jou ter plaatse en adviseert je welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
2. Grond-water warmtepompen
3. Water-water warmtepompen
4. Hybride systemen
In België is het sinds 2022 niet langer toegestaan om nieuwe mazoutketels te plaatsen in nieuwbouw of bij grote renovaties. In bestaande woningen mag je nog wel een mazoutketel vervangen, maar dit kan in de toekomst ook verder beperkt worden.
De operationele kosten van een warmtepomp zijn vaak lager dan die van een mazoutketel, vooral omdat een warmtepomp elektriciteit gebruikt, wat efficiënter is dan stookolie. Hoewel de initiële investering in een warmtepomp hoger kan zijn, zijn de energiekosten op lange termijn meestal lager, afhankelijk van de energieprijzen en het verbruik.
Hoeveel een warmtepomp kost is afhankelijk van het type warmtepomp en de specifieke installatievereisten van jouw woning. Tijdens onze gratis consultatie kunnen we jou een nauwkeurige offerte bezorgen.
Ja, warmtepompen kunnen je hele huis verwarmen. Extreem koude weersomstandigheden kunnen de efficiëntie echter wel beïnvloeden, en daarom is het belangrijk om een model te kiezen met voldoende vermogen om tijdens strenge winters te genieten van een aangename warmte.
Het is zeker de moeite waard om te bekijken of je in aanmerking komt voor subsidies. De voorwaarden hiervoor kan je raadplegen op de website van Mijn VerbouwPremie of navragen bij de stadsdiensten of het gemeentehuis. We helpen je graag bij het aanvragen van deze subsidies
Wil je bijdragen aan een duurzamere toekomst terwijl je geniet van een comfortabel binnenklimaat? Met Planet-eco investeer je in een technologie die je huis toekomstbestendig maakt en die bovendien leidt tot behoorlijke besparingen op je energierekening.
Onze warmtepompen zijn een slimme keuze voor jouw huis, je portefeuille en het milieu. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek waarin we je huidige situatie, je wensen en de mogelijkheden voor jouw woning bespreken.
Deze klant uit Wetteren was op zoek naar een stijlvolle lucht-lucht warmtepomp om zijn woning koel te houden. Hij wou geen standaard witte binnentoestellen en kabelgoten, want dat paste niet bij de stijl van zijn woning. Onder het motto: ‘U vraagt, wij draaien!’, plaatsen we met plezier deze airco-installatie in een zwarte kleur.
Mevrouw Sename geniet nu volop van het comfort dat haar nieuwe Daikin warmtepomp biedt! Dankzij een snelle installatie en onze behulpzame klantenservice geniet ze van een efficiënte en stille oplossing die haar huis comfortabel verwarmt en koelt.
Swen’s duurzame upgrade met onze airco’s en warmtepomp boiler was een schot in de roos! Zijn ervaring schreeuwt tevredenheid: "Van het eerste gesprek tot de eindinstallatie, alles verliep perfect. William Derck gaf een uitgebreide uitleg, de planning was vlekkeloos dankzij een vriendelijke medewerkster, en de installateurs waren top! Hij beveelt Planet-Eco van harte aan.
Uw partner voor duurzame energie in de regio Ninove en omstreken